Anlägga rabatt och frostskydd

Täckbark är ett naturligt skyddslager som skyddar och isolera dina växters rötter mot kyla.

Barken hämmar även ogräset från att etablera sig och minskar avdunstningen. Det är ett ypperligt material att använda dig av i dina rabatter men framförallt runt rosenbuskar och perenner.

När ska man lägga ut täckbarken?
Du bör lägga ut täckbarken på våren och hösten. Ett rekommenderat lager är 10 centimeter för att effektivt skydda mot ogräs och agera frostskydd. Täckbarken fungerar även som snygg detalj i dina rabatter och på trädgårdsgångar.

Vad behöver du?

Vid anläggning av rabatter eller nya träd behövs tre materiallager.

Lager 1: Täckbark, minst 10 cm
Lager 2: Planteringsjord, minst 10 cm
Lager 3: Fyllnadsmassor, minst 50 cm

kits_illustration_rabatt (1)

Anlägga täckbark steg för steg

Steg 1: Fyllnadsmassor

Du börjar med ett lager fyllnadsmassa. Om du börjar från början med din trädgård/gräsmatta. Den hittar du hos oss i 0/90 Harpat. Vi kan leverera fyllnadsmassa hem till dig eller så hittar du det här hos oss på vår återvinningscentral.

Fyllnadsmassor är restmaterial från byggen och andra projekt. Den innehåller ofta, sand, lera, jord, grus eller makadam

Steg 2: Planteringsjord

Efter att du fyllt på med fyllnadsmassa, går du vidare till jorden och planteringsjord. Nu fyller du på ett lager om minst 10 centimeter, eller beroende på vilka växter som ska planteras. Sedan lägger du på en ogräsduk. Denna duk använder du för att förhindra att ogräs tar sig igenom, men släpper däremot genom vatten till dina växters rötter.

Det är dags att forma rabatterna som du vill ha dem. Sätt ut dina växter med rekommenderat avstånd och skär ut ett litet snitt i markduken, tryck sedan ner växterna i jorden som du har lagt ut.

Planteringsjorden är en blandning av material, de är kombinerade för att ge dina växter de bästa förutsättningar att växa och trivas. Den är lätt och mineralrik och ger växterna chansen att rota sig fort och växa sig starka.

Kits försöker alltid erbjuda så miljövänlig och näringsrik planteringsjord som möjligt för din trädgård och kan erbjuda vår egentillverkade planteringsjord. Jorden är då skapad med bad i vår alldeles egna kompost. Vi samlar in naturmaterial och löv som läggs på komposten och förmultnar för att skapa ny planteringsjord. Planteringsjorden blir väldigt näringsrik och är lokalt producerad, vilket skapar bra förutsättningar för dina egna plantor att växa och gro. Hos oss på KITS hittar du även naturgödslad planteringsjord. Denna passar bra för plantering av träd, buskar eller perenner. Den passar även för gräsområden där det inte finns några större krav på bärighet.

Precis som med fyllnadsmassorna så hittar du planteringsjorden hos oss på vår central i Enköping eller för hemleverans. Tillgängligheten är per ton eller per släpkärra.

Du kan enkelt fylla en släpkärra och betala med Swish.

Steg 3: Täckbark

När du nu har planterat dina växter är det dags för täckbarken. Rekommenderat lager av täckbark för att förhindra att frosten/kylan når växternas rötter är 10 centimeter.

Behöver du hjälp? Kontakta oss!

Fler guider

Anläggning av marksten

Vi vill gärna hjälpa dig att lägga din egen marksten och att göra det på det smidigaste sättet.

Läs guide

Anläggning av uppfart

Vid anläggning av uppfart krävs ett noga förarbete, vår steg för steg guide hjälper dig rätt!

Läs guide